Európsky imunizačný týždeň 22.4.2013 - 27.4.2013

 22.04.2013

 

Uverejnené dňa 19.4.2013

 

Európsky imunizačný týždeň 22.4.2013 - 27.4.2013

 

V tomto roku bude Slovenská republika už po siedmy krát participovať na aktivitách Európskeho imunizačného týždňa, ktorý sa uskutoční v týždni od 22.4.2013 do 27.4.2013. Kampaň, ktorú vyhlasuje európska úradovňa Svetovej zdravotníckej organizácie je zameraná na posilnenie významu očkovania a na zvýšenie zaočkovanosti v jednotlivých krajinách. Cieľom realizácie Európskeho imunizačného týždňa je naďalej zdôrazňovať výhody imunizácie, nutnosť podpory v oblasti očkovania zo strany zdravotníckych pracovníkov, potrebu spolupráce, zabránenie šíreniu osýpok v Európe a udržať stav v Euroregióne bez výskytu detskej obrny.

Aktivity Európskeho imunizačného týždňa v Slovenskej republike sa realizujú pod záštitou hlavného hygienika Slovenskej republiky a kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku. Na realizácii aktivít Európskeho imunizačného týždňa participujú všetky regionálne úrady verejného zdravotníctva v Slovenskej republike. Očkovanie proti prenosným ochoreniam je jedným z najväčších úspechov medicíny posledných desaťročí a aj napriek tomu podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie z 10,6 miliónov úmrtí detí do 5 rokov pripadá 1,4 milióna úmrtí na prenosné ochorenia, ktorým je možné predchádzať očkovaním. V Európskom regióne Svetovej zdravotníckej organizácie je to 32 000 úmrtí detí ročne. Vďaka očkovaniu sa každoročne zabráni miliónom úmrtí na osýpky, záškrt a čierny kašeľ.

Odborníci varujú: najväčším nežiaducim účinkom je uspokojenie, že infekčné choroby už nehrozia. Tento nesprávny názor môže viesť k poľaveniu v systematickom očkovaní. Nezaočkovaná populácia je nielen vysoko vnímavá k ochoreniu, ale pomáha pri jeho opätovnom šírení tam, kde sa už nevyskytovalo. Zvýšená migrácia neočkovaných osôb predstavuje riziko šírenia prenosných ochorení a nie je vylúčený import osýpok a iných prenosných ochorení, voči ktorým je možné sa chrániť očkovaním, aj na Slovensko. Aby sa tomu zabránilo je potrebné v Európe „spoločne riešiť spoločné hrozby“.

 

 

Prezentácia na stiahnutie

 


1 2 ... 43