Oznámenie o realizácii rekonštrukcie verejného osvetlenia | Krásy našej obce

 

Uverejnené dňa 29.11.2013

 

Oznámenie o realizácii rekonštrukcie verejného osvetlenia

 

Vážení občania,

 

            Ako ste si možno všimli, pred dvoma dňami sme prostredníctvom dodávateľskej organizácie začali s rekonštrukciou verejného osvetlenia. Ide o výmenu všetkých doterajších svietidiel za nové, moderné, úsporné s dlhou životnosťou. Táto rekonštrukcia by mala priniesť úsporu platieb za spotrebovanú elektrickú energiu vo výške 30 až 60 percent. Usporené prostriedky tak budeme môcť použiť na iné účely. Na rekonštrukciu osvetlenia sme získali nenávratný finančný príspevok z prostriedkov Európskej únie. Obec poskytuje na pokrytie nákladov 5 percent z celkovej sumy. Celkový náklad na rekonštrukciu činí 115 tisíc eur, vo vyjadrení v korunách sú to trimiliónyštyristošesťdesiattisíc.

Mimo tejto rozvojovej akcie už štyri roky bojujeme za získanie prostriedkov na rekonštrukciu miestnych komunikácií, z ktorých niektoré máme v dezolátnom stave. Čakáme na ďalšiu výzvu pre realizáciu odvedenia vnútorných vôd zo západnej a južnej časti obce, kde máme spracovaný projekt, vybraného dodávateľa, ale v prvom kole sme neboli pre nedostatok financií úspešní. Už trikrát sme neuspeli so získaním prostriedkov na rekonštrukciu budovy kultúrneho domu. Máme spracované ďalšie drobné projekty pre realizáciu rôznych rozvojových aktivít, ktoré po podaní výziev uplatňujeme. Momentálne sme uplatnili žiadosť na získanie prostriedkov na rozšírenie kamerového systému.

            V súvislosti s rekonštrukciou verejného osvetlenia, kvôli jeho účinnosti, bude potrebné odstrániť z ulíc viacero stromov, na ktorých výrub vydá starosta rozhodnutie. Preto Vás žiadame o trpezlivosť pri realizácii tejto akcie.