Otvorili sme náučný chodník | Krásy našej obce

 

Uverejnené 2.11.2015

 

Otvorili sme náučný chodník

 

Na konci októbra sme umiestnili v našej oddychovej zóne 9 informačných tabúľ z prírodného materiálu s umiestnením grafických a textových náučných informácií. Ide o realizáciu náučného chodníka. Textové informácie sú vo viacerých tematických zameraniach. V rámci umiestnenia deviatich informačných tabúľ je tzv. deväť zastavení: Fauna okolia obce Stretava, Flóra okolia obce Stretava, Brehové porasty vodného toku Čierna voda, Lesy – pľúca Zeme, Ekosystémy – pole, lúka, les, voda, Význam a funkcia poľovníctva, Krajinné zložky, Čo nepatrí do prírody, Ryby našich riek.

Dôležitou aktivitou v rámci predkladaného zámeru je aj vydanie náučnej publikácie, kde je popísaná podrobnejšie tematika o prírode v našej oblasti  pretože na paneloch je táto tematika popísaná len stručne.

Realizácia projektu je kladným výsledkom našej žiadosti na Environmentálny fond Slovenskej republiky – Program obnovy dediny, preto aj touto cestou ďakujeme za poskytnutie 3810,- EUR. 190,50 EUR bola na projekte spoluúčasť obce.

Sprievodným podujatím k týmto náučným tabuliam bude výchovno-vzdelávacie podujatie pre deti a mládež a širokú verejnosť – filmové ukážky s náučnou tematikou, súťaž pre deti a mládež s ocenením „mladý prírodovedec“, ktoré plánujeme uskutočniť v zimných mesiacoch.

Cieľom projektového zámeru je implementovať vhodný výchovne vzdelávací, informačný a propagačný prostriedok v rámci prírodnej expozície „Lesopark Stretava“, ktorý sa stane neoddeliteľnou súčasťou slovenskej krajiny. Bude súčasťou postupne sa budujúceho informačného systému náučných poznávacích trás Slovenska. Dobre koncipovaný náučný chodník je predovšetkým zdrojom dôležitých informácií o krajinnej sfére,  ochrane prírody, o životnom prostredí i aktivitách človeka v krajine, a zároveň je ideálnym vzdelávacím prostriedkom pre udržateľný rozvoj, environmentálne vzdelávanie a výchovu.

 

   

   

   

   

   

 |  Choď hore | Choď na domovskú stránku  |