SENIORI, POZOR | Krásy našej obce

Uverejnené 19.02.2018

 

SENIORI POZOR, nestaňte sa obeťou zlodejov a podvodníkov

 

Polícia opakovane zaznamenáva trestnú činnosť páchanú na senioroch. Osoby vyššieho veku sa pre svoju dôverčivosť a dobrosrdečnosť stávajú najčastejšie obeťami podvodov a krádeží.

 

Podvodníci sa najčastejšie skrývajú v osobách, ktoré sa na seniorov obrácajú s naliehavou prosbou o finančnú pomoc. Oslovujú ich telefonicky, priamo na ulici alebo v ich príbytku. Vydávajú sa tiež za zástupcov plynární, elektrární, vodární, príslušníkov Policajného zboru, pracovníkov sociálnych úradov či iných spoločností. Častokrát ponúkajú na predaj rôzny tovar za výhodné ceny. 

 

Polícia radí seniorom: 

1 Ak vás kontaktuje telefonicky osoba, ktorá sa vydáva za vášho príbuzného a žiada o finančnú pomoc, čo najskôr si overte, či skutčne     telefonoval váš príbuzný. Obratom mu zavolajte.

2. Nikdy nesadajte cudzím osobám do ich auta.

3. Nesúhlaste s tým, aby vás cudzie osoby odviezli domov, k bankomatu alebo do banky.

4. Nerozmieňajte (nevydávajte) peniaze cudzím osobám, ak tvrdia, že majú bankovky vyššej nominálnej hodnoty.

5. Zdržte sa takého konania, ktoré by mohlo cudziemu človeku napovedať, kde máte uložené svoje úspory alebo cennosti.

6. Nikdy nedávajte peniaze osobe, ktorú nepoznáte, ani keď vám tvrdí, že ich súrne potrebuje pre pomoc inému, napr. na operáciu a sľubuje, že peniaze čoskoro vráti. 

7. Cez telefón nikdy neposkytujte osobné údje, ani údaje o finančných či rodinných pomeroch. 

8. Osoby vykonávajúce odpočty vody, plynu či elektriny sú povinné preukázať sa poverením spoločnosti na výkon odpočtov a na požiadanie aj občianskym preukazom. Neverte osobám, ktoré tvrdia, že vám prišli vyúčtovať preplatok či nedoplatok. 

9. Neverte osobám, ktoré tvrdia, že ste sa stali výhercom a prišli vám vyplatiť výhru. Žiadna spoločnosť nevypláca peňažné výhry v hotovosti prostredníctvom svojich zamestnancov či iných osôb.  

10. Cudzie osoby nikdy nevpúšťajte do svojho príbytku a nezostávajte s nimi osamote.

 

 

V prípade, že cudzie osoby na vás vyvíjajú nátlak alebo máte pocit ohrozenia, kontaktujte POLÍCIU na čísle 158 alebo linku tiesňového volania 112.

 

Príloha č. 1 

Príloha č. 2

Príloha č. 3

Príloha č. 4

Príloha č. 5 

Príloha č. 6

Príloha č. 7